Sitenizde genel tasarımı ve çekiciliği görseller oluşturmaktadır. Eklediğiniz ürün görselleri de bu yüzden önem taşır.

Ürünlerinize görsel eklerken mümkün olduğu kadar hepsinin aynı boyutlarda olması gerekmektedir. Aksi durumda yapılan görsel ayarlamaları tüm ürünlere etki etmez.

Sitenize ürünleri ekledikten sonra görsellerini yüklemeden önce resim ayarlarının yapılması gerekmektedir.

Resim Ayarları için, "Ayarlar > Genel Ayarlar > Resim Ayarları" sayfasına tıklayınız.

resim.png (73 KB)


1. Küçük Boyut Fotoğraf : Standart olarak ürün liste (kategori) ve vitrin ürünlerinde gösterilen ürün fotoğrafının maximum en ya da boyunu ifade eder. Girilen değer genişlik veya yüksekliğin en fazla alabileceği pixel (px) değeridir. Değer girilirken genişlik veya yükseklikten büyük olan değer yazılmalıdır.

Eğer ürün resim yüksekliğinin, ürün resim genişliğine oranı (Boy / En) 1’den fazla ise (giyim, tekstil vb. dikey resim) resmin genişliği ile boy/en (ratio) oranı çarpılarak giriş yapılmalıdır. Örneğin boy/en oranı 1.5 ise ve ürün liste fotoğraf genişliği 303px ise "303x1.5=454" olmalıdır. 

NOT : 200x200 altındaki boyutlandırmalar Facebook paylaşımlarında dikkate alınmamaktadır.

Aşağıdaki örnek resimde en ve boy pixel değerlerinden büyük olan değer "454.97" olduğundan küçük boyut fotoğraf ayarına "455" yazılabilir.

resim8.png (667 KB)



2. Orta Boyut Fotoğraf : Standart olarak ürün detay sayfasındaki ürün fotoğrafının maximum en ya da boyunu ifade eder. Girilen değer genişlik veya yüksekliğin en fazla alabileceği pixel (px) değerdir. Değer girilirken genişlik veya yükseklikten büyük olan değer yazılmalıdır.

Eğer ürün resim yüksekliğinin, ürün resim genişliğine oranı (Boy / En) 1’den fazla ise (giyim, tekstil vb. dikey resim) resmin genişliği ile boy/en (ratio) oranı çarpılarak giriş yapılmalıdır. Örneğin boy/en oranı 1.5 ise ve ürün detay fotoğraf genişliği 670px ise "670x1.5=1005" olmalıdır.

Aşağıdaki örnek resimde en ve boy pixel değerlerinden büyük olan değer "1005" olduğundan orta boyut fotoğraf ayarına "1005" yazılabilir.

resim9.png (757 KB)

3. Büyük Boyut Fotoğraf : Standart olarak ürün detay sayfasındaki zoom ve popup fotoğraflarının maximum en ya da boyunu ifade eder. Girilen değer genişlik veya yüksekliğin en fazla alabileceği pixel (px) değerdir.

Değer girilirken genişlik veya yükseklikten büyük olan değer yazılmalıdır. Sadece zoom ve ürün detay popup içinde büyük boy resim çağrıldığından yüklenen resmin maximum en boy değeri girilebilir. 

resim10.png (1.05 MB)

4. Büyük/Orta/Küçük Resim Kalite : Yüklenen ürün görsellerinin kalite ayarlamaları için kullanılmaktadır. 100 değeri kullanılmamalıdır. 100 olarak giriş sağladığınız kalite değeri görsellere etki etmemektedir.

5. Filigran Kullanımı : Ürün görsellerinizin izinsiz kullanılmaması veya görsellerin size ait olduğunu belirtmek için filigran eklemesi yapabilirsiniz. Filigran Ekleme makalemizi incelemek için tıklayınız.

6. Ürün Fotoğrafı Eklerken Kalitesinde Değişiklik Olmasın : Ayar aktifleştirildiğinde, büyük boyut görsellere hiç bir işlem uygulanmayacaktır. Filigran kullanımı varsa bu ayar aktifken büyük boyuttaki görsellere eklenmeyecektir. Görsele herhangi bir müdahale olmadığı için fotoğraf boyutları çok yüksek olacaktır. Bunun sebebi olarak hem disk alanınız çok hızlı dolacaktır, hem de site trafik kullanımınız çok artacaktır. Ayrıca sitenizin açılış hızı da düşecektir. Konu ile ilgili teknik bilgiye sahip değilseniz ayarı aktif etmemeniz tavsiye edilmektedir.

7. Og:image Hangi Resim Kullanılsın : Ürünlerinizi link olarak sosyal medya üzerinden paylaşırken veya başka birine gönderirken ön izlemede görünecek görsel boyutudur.

8. Küçük Boyutlu Fotoğraf Kaç Pikselden Küçük Olduğunda Orta Boyutlu Fotoğraf Gelsin : Bu ayara yazdığınız değer sonrasında eklenilen görsellerde eğer küçük boyut fotoğraf değerin altındaysa orta boyut fotoğraf ürün listede görünecektir.


Önemli Notlar

Not-1 : Küçük ve Orta Boyut Fotoğraf değerleri görseller yüklendikten sonra tekrar değiştirilebilir. Değiştirildikten sonra "Ürünler > Gelişmiş > Yeniden Fotoğraf Boyutlandır" işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlemi tüm ürünlere uygulamadan önce mutlaka örnek bir üründe denemelisiniz. Düzenleme mevcut görsel üzerine yapıldığı için geri dönüşü bulunmamaktadır. Görselleri silip tekrar yüklemeniz gerekecektir. 

Not-2 : Büyük Boyut Fotoğraf değeri görseller yüklendikten sonra değiştirilir ise yeniden fotoğraf boyutlandır ile görseller düzenlenemez. Büyük boyut görsellere yeni değerin etki etmesi için görsellerin silinip baştan yüklenmesi gerekmektedir. 

Not-3 : Küçük / Orta / Büyük Boyut Fotoğraf kullanım sayfaları yukarıda standart demolara göre verilmiştir. Özel temalarda bu boyutların kullanım sayfaları tasarıma göre değişebilmektedir. Örneğin; ürün detayda büyük boyut fotoğraf, ürün listede orta boyut fotoğraf kullanılabilmektedir.

Not-4 : Panele ekleyeceğiniz görselleri öncelikle optimize etmeniz önerilmektedir. Ekleyeceğiniz görseller için, net bir boyut bilgisi verilmemektedir. Görsel kalitesinde bozulma olmadan mümkün olduğu kadar optimize etmeniz faydalı olacaktır. Yüksek dosya boyutuna sahip görseller eklendiğinde disk alanınızı, site açılış hızınızı ve trafiğinizi olumsuz etkileyecektir. Eklenmiş görsellerin optimizasyonu için, "Bölümler > Uygulama Marketi > WebCrab" uygulamamızı kullanabilir veya alternatif olarak 3. parti yazılımlar ile görselleri optimize ederek tekrar siteye ekleyebilirsiniz.

Not-5 : Siteye eklediğiniz görsellerin formatlarını jpg, png, webp olarak kullanabilirsiniz. Png formatındaki görsellerinin boyutları büyük olduğundan önerilmemektedir. Jpg formatındaki görsellerinizi optimize ederek yükleyebilirsiniz.

Not-6 : Sitenizde kullanacağınız görsel en boy oranına kare, dikdörtgen olarak görsel çerçeve düzenlemesi yapabilirsiniz. "Ayarlar > Genel Ayarlar > Ürün listeleme sayfalarında ürün gösterimlerinde, ürün resim yüksekliğinin, ürün resim genişliğine oranı (Boy / En)" ayarından değişiklik sağlayabilirsiniz. Görselleriniz kare formatında ise ayarı 1.0, dikdörtgen formatında ise 1.5 yaparak deneyebilirsiniz. En boy ayarından diğer seçenekleri de kullanarak oranları görsellerinize uygun şekilde ayarlayabilirsiniz.

Not-7 : Sitenize webp formatında yüklediğiniz görseller IOS ve Android mobil uygulamalarda desteklenmemektedir.

Örnek : Görsel boyutu 800x1200 olan görseller için aşağıdaki ayarlamaları yaparak görsel eklemesi yapabiliriz. Örnekteki ayar düzenlemesi ve görsel boyutu temsilidir. Siz kendi sitenizde kontrol ederken mutlaka test bir ürün üzerinden ayarlamaları yaptıktan sonra tüm görsellerinizi yükleyiniz.

resim2.png (48 KB)

 Ürün Liste - Küçük Boyut Fotoğraf

resim5.png (270 KB)


Ürün Detay - Orta Boyut Fotoğraf 

resim6.png (484 KB)


Ürün Detay Popup - Büyük Boyut Fotoğraf 

resim7.png (896 KB)