E-ticaret sitelerinde teslimat bölgeleri yönetimi, müşteri memnuniyetini sağlamak ve operasyonel verimliliği artırmak için kritik bir unsurdur.

 Yönetim paneli üzerinden hizmet verdiğiniz ülke, şehir, ilçe ve mahalle gibi bölgeleri kolayca belirleyebilir ve yönetebilirsiniz.

Bu özellik, işletmenizin ürün gönderimi yapmadığı veya hizmet vermediği bölgeleri pasif hale getirerek, müşterilerin adres seçimi esnasında bu bölgeleri görmemesini sağlar.

Böylece, kullanıcılar yalnızca hizmet alabilecekleri bölgeleri seçebilirler, bu da sipariş sürecinde olası aksaklıkları ve yanlış anlaşılmaları önler.

Teslimat bölgelerinin doğru ve etkin bir şekilde yönetilmesi, lojistik süreçlerin optimize edilmesini, maliyetlerin düşürülmesini ve müşteri memnuniyetinin artırılmasını sağlar.

Bu nedenle, e-ticaret sitelerinde teslimat bölgeleri yönetimi, başarılı bir operasyonun temel taşlarından biridir.

Slide Adımları

- "Siparişler > Kargo ve Teslimat > Teslimat Bölgeleri" sayfasına tıklayınız.

- Yeni : Sistemde bulunmayan bir bölge bilgisi mevcut ise "Yeni Ekle" butonu ile ekleyebilirsiniz. 

- Tip : Yeni bölge eklerken öncelikle ekleyeceğiniz teslimat bölgesinin tipini seçiniz. Teslimat bölgesi olarak ülke, eyalet, şehir, ilçe ve mahalle eklemesi yapabilirsiniz.

- Ülke : Seçtiğiniz tip seçeneğine göre bağlı olacağı ülke seçimini yapınız. Ülke eklerken bu alan gelmeyecektir. İlçe veya mahalle eklerken ülke seçimi sonrasında şehir, ilçe gibi seçim alanları da aktif olacaktır. Eklemek istenilen tip seçeneğine göre bağlı olacağı üst bölgelerin seçimi aktifleşir.

- Kod : Eklenen her bölgenin kendine ait benzersiz kodu olmalıdır. Kodları diğer bölgelerle çakışmayacak şekilde belirleyebilirsiniz.

- Ad : eklediğiniz bölgeye ait yönetim panelinde ve sitede görüntülenecek isim bilgisi tanımlayınız.

- Kargolama Bölgesi : Kargo ücretlerini bölge bazlı yönetebilir ve teslimat seçeneklerine bölge tanımlaması yapabilirsiniz.

- Posta Kodu : Eklenen bölge seçeneğine ait posta kodu bilgisi tanımlanmalıdır. Posta kodunu doğru olarak eklemelisiniz.

- Mağaza : Yönetim panelinize eklediğiniz mağazaları bölgeler ile ilişkilendirebilirsiniz. Yerel Teslimat Servisi modülü kullanımı ile mağaza seçim alanı aktif olmaktadır.

- Toplu İşlemler : Toplu bölge aktif/pasif etme, kargo firması, bölge, mağaza ve ön tanımlı kargo ataması yapabilme işlemi için kullanabilirsiniz.

- Toplu İşlemler / Durum : Bölgelerin sitede görünme ve kullanılma durumunu toplu olarak yönetebilirsiniz. Durum işlem tipini seçerek seçtiğiniz bölgelerde toplu aktif/pasif yapabilirsiniz.

- Toplu İşlemler / Ön Tanımlı Kargo : Sipariş adımında seçilen bölgeye göre ön tanımlı seçili gelmesini istediğiniz kargo firmasını toplu olarak belirleyebilirsiniz. 

- Toplu İşlemler / Bölge : Kargolama bölgesi özelliğini kullanıyorsanız atamaları toplu olarak yapabilirsiniz.

- Toplu İşlemler / Mağaza : Mağaza ve bölge ilişkilendirme işlemini toplu olarak yapabilirsiniz.

- Toplu İşlemler / Kargo : Bölgesel kargo modülü kullanıyorsanız özelliği aktif ettiğiniz kargo firmalarını bölgelere toplu olarak tanımlayabilirsiniz. Tanımlama yapılmayan bölgelerde sipariş adımında kargo seçeneği görünmeyecektir.

- Tüm işlem tiplerinde atamaları mahalle seçeneğine kadar yapabilirsiniz. Seçtiğiniz bölgeye göre bağlı olduğu alan seçenekleri aktif olacaktır. Örnek olarak tek bir mahalleye özel atama yapıyorsanız bağlı olduğu tüm üst alanları seçmelisiniz. Örnek olarak bir şehrin altında bulunan tüm mahallelere aynı atamayı yapmak istiyorsanız tek tek seçmenize gerek yoktur. Mahallelerin bağlı olduğu ülke ve şehir bilgisini seçmeniz yeterlidir. İlgili şehir altındaki tüm mahallelere işlemi uygulayacaktır. İlçe ve şehir atamaları için bu mantık geçerlidir.

- Dışa Aktar : Teslimat bölgelerini CSV formatında dışarı aktarabilirsiniz. İçe aktarma özelliği bulunmamaktadır. İçerik aktarımlı toplu veri gönderimleri için web servis yapımızı kullanabilirsiniz.

- Yenile : Sayfada yapmış olduğunuz değişikliğin yansımasını sağlar.

- Görünüm : Sayfada görüntülenmesini istediğiniz sütunları düzenleyebilirsiniz.

- Arama : Aradığınız bölgenin adını yazarak filtreleme yapabilirsiniz.

- Durum : Teslimat bölgelerini aktif/pasif durumlarına göre filtreleyebilirsiniz.

- Düzenle : Ekli bölgelerin özelliklerini güncelleyebilirsiniz.

- Kod : Bölgelere tanımlı kod bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

- Tip : Bölgenin hangi tip grubunda olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

- Ad : Bölgeye tanımlı isim bilgisini görüntüleyebilirsiniz.

- Mağaza : Mağaza ve bölge eşleştirmesi yapılıyorsa bölge bazlı mağaza atamalarını görebilirsiniz. Yerel Teslimat Servisi makalemizi incelemek için tıklayınız.

- Kargolama Bölgesi : Bölge kargo ücretlendirmesinin hangi kargo bölge yapısına göre yapıldığını görüntüleyebilirsiniz. Kargolama Bölgesi Yönetimi makalemizi incelemek için tıklayınız.

- Ön Tanımlı Kargo : Bölgelere atanmış ön tanımlı kargo firmasını görüntüleyebilirsiniz.

- Aktif : İlgili bölgenin adres seçiminde kullanılabilirliğini yönetebilirsiniz.

- Kargo Firmaları : Teslimat bölgeleri sayfasında kargo firmalarına ait sütunlar bulunuyorsa, ilgili kargo firmalarında bölgesel kargo özelliği aktif demektir. Bölgesel kargo aktif edilen kargo firmalarında bölge bazlı olarak en alt kırılıma kadar kargo ataması yapılmalıdır. Kargo ataması yapılmayan bölgelerde kargo seçenekleri görüntülenmez ve sipariş tamamlanamaz. Bölgesel Kargo makalemizi incelemek için tıklayınız.