DİSK KOTASI

Web alanı olarak ifade edilen disk kotası, sitenizde barındırılan resimler, videolar ve diğer içeriklerin kapladığı toplam alanı belirler. 

T-Soft’un esnek yapılandırması sayesinde, her ürün için gereken alan kolayca yönetilebilir ve optimize edilebilir.

Örneğin, düşük çözünürlüklü ürün görselleri kullanarak depolama alanınızı verimli bir şekilde kullanabilir ve aynı web alanı ile daha fazla ürünü listeleyebilirsiniz.

Sitenizde video bulunmuyorsa, ortalama olarak her bir ürün resmi yaklaşık 50 KB olursa, 20.000 ürün 1.000 MB web alanı kullanır, düşük çözünürlüklü resimler ve resimsiz ürünler göz önüne alınırsa 50.000 ürüne kadar aynı kapasite yeterli olabilir.

Bununla birlikte, sitenizin büyümesi ve genişleyen ürün yelpazeniz, daha fazla disk alanı gerektirebilir. T-Soft, ölçeklenebilir çözümleri ile büyüme potansiyelinizi destekler.

Yetersiz disk alanı, sitenizin hızını etkileyebilir ve müşteri deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, arama motorları tarafından yapılan indeksleme süreçlerinde performans sorunları yaşanabilir, bu da SEO sıralamanıza zarar verebilir.

T-Soft’un sunduğu disk kotası yönetimi araçları, sitenizin hem bugün hem de gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde optimize edilmesine olanak tanır. Bu sayede, e-ticaret siteniz her zaman hızlı, güvenilir ve kullanıcı dostu kalır.

 

T-SOFT DİSK KOTASI LİMİTLERİ

T-Soft e-ticaret altyapısı ile paket içeriğinizde bulunan web alanı bilgisine www.tsoft.com.tr web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda site yönetim panelinize giriş yapıldığında, anasayfada "Disk Kullanımı" alanından mevcut toplam disk alanı bilginize ulaşabilirsiniz.

 

DİSK KOTASI KONTROLÜ

Disk alanınızın doluluk oranını ve diskte yer kaplayan dosya bilgilerine yönetim paneliniz üzerinden erişebilirsiniz.

Slide Adımları

- Disk kotası verilerinize yönetim paneli anasayfasındaki "Disk Kullanımı > Ayrıntılar" seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

- Disk kullanımı bölümünde anasaydayken toplam disk kotası bilginizi ve ne kadar disk alanınızın kullanıldığını görüntüleyebilirsiniz.

- Disk kotası içeriğine alternatif olarak "Analiz > Raporlar" sayfasında bulunan, "Servis Kullanım Raporları > Disk Kullanım Raporu" menüsünden de erişebilirsiniz.

- Güncelle : Disk kullanım raporu sitenizde yapılan işlemlere göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden disk kullanım raporunu incelemeden önce verilerin güncel olduğundan emin olunuz. Güncelle alanında disk verilerinin en son alındığı tarih bilgisini görüntüleyebilirsiniz. Eğer veri alınma tarihi güncel değilse öncellikle "Güncelle" butonuna tıklayarak rapora verilerin son halinin yansımasını sağlayınız.

- Disk Kullanım Liste : Liste alanında disk kotanızda yer kaplayan klasörleri ve her klasörün toplamda ne kadar kota harcadığını görüntüleyebilirsiniz.

- Resim Ürün Küçük/Orta/Büyük : Sitenizdeki ürünlere yüklediğiniz her resim ürün liste, ürün detay ve detay popup alanında farklı en/boy oranlarında kullanabilmeniz için 3 ayrı klasörde tutulur. Resim ayarlarında tanımladığınız boyut bilgilerine göre eklenen resim ölçeklendirilir ve kendi klasörüne eklenir. Her bir klasörün toplam kota bilgisini inceleyebilirsiniz.

- Resim Kategori : Kategorilerinize eklediğiniz resim bilgilerinin kotasını gösterir.

- Log Değişim Fiyat/Stok : Sitenizde ürünlerinizin günlük olarak fiyat ve stok değişimleri loglanmaktadır. Bu log dosyaları disk kotanızda minimum düzeyde yer kaplayacak şekilde tutulmaktadır. 

- Dosya Yöneticisi : Sitenizde kullandığınız logo, ikon, banner, video veya çeşitli amaçlar için kullanılan ek içerikler genellikle dosya yöneticisi üzerinden gelmektedir. Dosya yöneticinize eklenen her bir içerik disk alanında yer kaplamaktadır. 

- Dil Dosyaları : Sitenizde kullanılan her bir dil seçeneğinin içerikleri disk alanında yer kaplamaktadır. Eklenen her dil için disk alanınızda klasör oluşur ve yapılan çeviriler bu alanda tutulur.

- E-Posta Hesapları : Mail hizmetini T-Soft üzerinden sağlıyorsanız, açılan her e-posta adresi ve bu e-posta adresleri üzerinden gönderilen ve gelen mail içerikleri disk kullanımınızda yer kaplar. 

- Veritabanı : Sitenize ait veritabanı verilerinin disk alanındaki kapladığı kotayı görüntüleyebilirsiniz.

- Sunucu Logları : Sitenizin barındığı sunucuda oluşan log dosyalarının kotanıza etkisini görüntüleyebilirsiniz.

- Diğer : Disk kotasında yer kaplayan ek alanlara ait kota bilgisini gösterir.

- Disk Kullanım Grafik : Grafik alanında disk kullanımını görsel olarak inceleyebilirsiniz.

- Yazdır : Disk kullanım raporu sayfasındaki veri görünümlerini yazdırmak için kullanabilirsiniz.

 

DİSK KOTASI OPTİMİZASYONU 

- Disk kotanızda yer kalmaması durumunda yönetim panelinde uyarı verilmeye başlanacaktır. 

- Disk kotası ile ilgili uyarı alıyorsanız yukarıdaki başlıkta anlatılan kota miktarınızı incelemelisiniz.

- Disk kotası inceleme sonucunda yer kaplayan alanlarda optimize yaparak kotada alan açılmasını sağlayabilirsiniz.

- Disk kotasının dolmasına yönelik uyarılar göz ardı edilmemelidir. Kotanız tamamen dolmaya yaklaştığında sitenizin açılmamasına neden olacaktır.

- Disk kotasında optimizasyon işlemleri için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.

 

1. Görsel Optimizasyonu

- Sitenize yüklediğiniz görsellerin dosya boyutlarını resim kalitenizi bozmayacak şekilde mümkün olduğu kadar düşük tutmalısınız.

- Resim en ve boy ayarlarınızı tasarımınıza uygun şekilde tam ölçü girmelisiniz. Tasarım ölçüsünden fazla girilmesi durumunda yüklenen görsellerin dosya boyutunun artmasına sebep olacaktır. Ürün Ayarları (Resim Ayarları) makalemizi incelemek için tıklayınız.

- Ürün resimlerini yönetim paneline yüklemeden önce mutlaka optimize ediniz. 

- Görsellerinizi optimize etmeden siteye yüklediyseniz ve disk kotasında çok fazla yer kaplıyor ise toplu olarak "Webcrab" uygulamamız ile optimize edebilirsiniz. Webcrab Toplu Resim Optimizasyonu makalemizi incelemek için tıklayınız.

- Manuel optimize işlemlerinde görselleri dışarı aktarma özelliği bulunmadığından manuel oalrak indirebilir, optimize edebilir ve yeniden yükleyebilirsiniz. Manuel Resim Optimizasyon İşlemleri makalemizi incelemek için tıklayınız.

- Ortalama olarak her bir ürün resmi yaklaşık 50 KB olursa, 20.000 ürün 1.000 MB web alanı kullanır. Görsel boyutlarınızın ortalamasına göre bu şekilde disk kotası planlaması yapabilirsiniz.

- Resim dosyalarınızda optimize işlemine alternatif olarak CDN sunucusu kullanarak görsellerinizi ve diğer içeriklerizi ayrı bir sunucuda barındırarak siteye gönderebilirsiniz. Bu durumda site disk kotanızda yer kaplamadan CDN sunucunuzun alanı kadar istediğiniz gibi kullanım sağlayabilirsiniz. CDN Servisi makalemizi incelemek için tıklayınız.

 

2. Dosya Yöneticisi

- Sitenizde tasarım veya çeşitli özellikler için dosya yöneticisine ekleyerek kullandığınız görsel, video ve dökümanlar disk kotasında yer kaplayacaktır.

- Dosya yöneticisine yüklenen görselleri optimize ederek yüklemelisiniz. 

- Dosya yöneticisine eklenen videolar bulunuyorsa, bu içeriklerin video barındırma platformlarına yüklenerek, iframe şeklinde siteye çekilmesi disk kotanıza olumlu etki edecektir. Aynı zamanda web trafiği kullanımına da etki edecektir.

- Dosya yöneticisine yüklenen ama artık sitede herhangi bir alanda kullanmadığınız içeirkler bulunuyorsa çöp kutusu dahil silmelisiniz. İleriye dönük kullanmanız gereken içerikler varsa onları bilgisayarınıza indirdikten sonra silebilirsiniz.

 

3. E-Posta Hesapları

- T-Soft altyapısından mail hizmeti (Dahili) alıyorsanız, oluşturulan hesaplar ve mail trafikleri disk kotanızda tutulacaktır.

- Bu durumda düzenli olarak eski ve gereksiz maillerinizi "Webmail (1posta.com)" üzerinden hesabınıza giriş yaparak çöp kutusu dahil silmelisiniz.

- İsterseniz maillerinizi yedekleyerek bilgisayarınıza indirebilir ve sonrasında silme işlemi sağlayabilirsiniz.

 

4. Log Dosyaları

- Sistem üzerinde biriken loglarınızın kapladığı kota alanını azaltmak için Nildesk üzerinden Sunucu departmanımıza talep açabilirsiniz.

- İlgili departman sitede biriken anormal bir log birikimi varsa kontrol ederek işlem sağlayacaktır. 

 

DİSK KOTASI LİMİT YÜKSELTME

- Disk kotanızın dolduğuna dair uyarılar aldığınızda kullanımlarınızı inceleyebilir ve optimizasyon işlemlerini kontrol edebilirsiniz.

- Kullanımlarınızda sorun yoksa veya tüm içerikleriniz optimizasyona uygun şekilde yüklenmiş ise site hacminiz için disk kotanız artık yeterli gelmemektedir şeklinde yorum yapabilirsiniz.

- Bu durumda öncelikle teyit etmek amacı ile Nildesk üzerinden Sunucu ekibimize talep oluşturabilirsiniz. Sunucu ekibi disk kullanımını detaylı olarak inceleyerek sizlere iletecektir. Kota içerisinde düzenleme yaparak alan açılmasına imkan sağlayacak bir işlem varsa bilgi verilecektir. Eğer yer açılması için yapılacak bir işlem yok ise ek kota limitiyle alakalı fiyat ve satın alma işlemleri için talebi Muhasebe departmanına yönlendirecektir.

- Muhasebe ekibi sunucu ekibinin ilettiği bilgiler doğrultusunda paketinize ve sitenizin barındığı sunucu bilgisine göre ek kota hakkında bilgilendirme sağlayacaktır. Muhasebe ekibinin sunduğu seçeneklerden uygun bulduğunuz işlem ile devam ederek kota artırımı sağlayabilirsiniz.