MANTICORE ARAMA MOTORU MODÜLÜ

Manticore, veri tabanından bağımsız olarak çalışarak, veri tabanından çektiği verileri indeksleyen, sonrasında arama sorgularına cevap veren bir arama motoru sunucusudur.

Manticore, istemci gereken uygulamalarda metin arama işlevi sağlayan bir arama motorudur. Parçalı ya da tam metin araması yapabilmektedir.

Sitede arama yapıldığında doğru ve daha hızlı sonuç getirmesi için çok fazla ürünü olan sitelere önerilmektedir.

Manticore arama motoru kullanımı yoğun sunucu kaynağı gerektirmektedir. Bu lisansın kullanımı için özel sunucunun olması gerekmektedir.

Manticore arama motoru modülü ek lisansa bağlı olarak çalışmaktadır. 

Lisansınız var ise aktif ettirmek için destek ekibimize talep oluşturabilirsiniz. Lisansınız yok ise satış temsilciniz ile görüşerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Manticore; text üzerinden doğrudan arama yapmak yerine, indexler üzerinden arama yapar ve çok hızlı bir şekilde sonuçlar üretir.

Manticore’te işler şöyle ilerliyor:

- Önce Manticore ile indexlenecek veri indexleniyor. Bu indexler sisteminizin yoğunluğuna verinin aktif olma süresine göre oluşturulur.

- Sonrasında oluşturulan bu indexlenmiş veri üzerinde arama yapılır ve Manticore size uygun kriterlere göre primary key veya istediğiniz bir key değerleri döner.

- Daha sonra bu değerlere göre aranılan veri DB den veya istenilen başka bir kaynaktan sağlanır.


Manticore text üzerinden aramaları nasıl yapar?

Sitenize ürün eklediğinizde veya ürünlere bir veri kaydettiğimiz zaman, veri içerisinde belirlenen alanlar Manticore'e indexlenir. Manticore bir kelimenin hangi dökümanda geçtiğini veriler kaydedilirken indexler. Sonrasında ise kelime aramak istediğimizde tüm veriler üzerinde arama yapmak yerine, daha önce oluşturulan index listesi üzerinden sonuçlar hızlıca bulunur.

Manticore vb arama motorlarının yaptığı şey, veri tabanından bağımsız çalışarak, verilerin, veri tabanından belirli aralıklarda çekilerek indekslenmesi ve sonrasında da kendine gelen arama sorguları esnasında, indekslenmiş kayıtlar içerisinden sonucu kısa sürede vermektir.

Temel olarak işleyiş şu şekildedir:

- Arama motoruna bağlantı yapılır.

- Aranan kelime iletilir.

- Aranan kelimenin bulunduğu kayıtların ID’lerinin bulunduğu sonuçlar geri döndürülür.

- Arama motoru sonuçları (eğer sonuç döndüyse) ayıklanarak veri tabanından ilgili kayıtlar ID’lerine göre çekilir.


Manticore lisans kurulumları sunucu departmanın tarafından sağlanır ve çalışma kontrolünü sunucu ekibi sağlar.

Manticore aynı zamanda T-Soft altyapısında bulunan diğer arama lisansları ve ayarları ile ortak çalışabilmektedir.

Manticore ile hızlı arama sonucu elde ederken, kelime eşleştirme lisansı ile arama kelimelerini düzenleyebilir, link oluşturabilirsiniz.