BLOK YÖNETİMİ

E-ticaret sitelerinde blok yönetimi, web sitenizin tasarım ve işlevselliğini optimize ederek kullanıcı deneyimini ve işletme verimliliğini artırmak açısından büyük önem taşır.

T-Soft altyapısını kullanan sitelerde, tüm sayfalar bloklar halinde yapılandırılarak esnek ve dinamik bir yapı sunar.

Bu sayede, belirli bir bloğu birden fazla sayfada kullanabilir, sitenize yeni bloklar ekleyebilir ve gerekli durumlarda kodsal müdahaleler yaparak blokları özelleştirebilirsiniz.

Blok yönetimi, sitenizin görsel tutarlılığını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda içerik yönetimini de kolaylaştırır.

Bu özellik, zaman ve emek tasarrufu sağlarken, sitenizin sürekli olarak güncel ve ilgi çekici kalmasına yardımcı olur.

Slide Adımları

- "Tasarım > Tema Yönetimi > Özelleştir > Gelişmiş" sayfasına tıklayınız.

- Bulunduğunuz Sayfa : Blok yönetimi üzerinden düzenleme yapabileceğiniz sayfa listesine erişebilirsiniz. Düzenlemelere başlamadan önce işlem yapmak istediğiniz sayfayı seçiniz.

- Silinen Sayfalar : Sitede kullanmak için oluşturduğunuz kullanıcı tanımlı sayfaları silebilirsiniz. Silinen sayfaların listesine bu alandan ulaşabilirsiniz. Yeniden yükle simgesine tıklayarak silinen sayfaları panele tekrar ekleyebilirsiniz.

- Yeni Sayfa : Sitenizde çeşitli amaçlar için kullanabileceğiniz ek sayfalar oluşturabilirsiniz. 

- Yeni Satır : Sayfa içerisinde yeni satır alanı açmak için kullanabilirsiniz. Blok konumlandırmaları için birden fazla satır oluşturabilirsiniz.

Blok Yönetimine Yeni Sayfa ve Yeni Satır Ekleme makalemizi incelemek için tıklayınız.

- İçe Aktar : Kullandığınız temaya ait kodsal düzenlemeleri ve tasarım kodlamasını zip dosyası olarak içeri aktarabilirsiniz. İçeri aktarımda mevcut sayfa içeriklerini silerek aktardığınız dosyaları kullanabilirsiniz veya varolan sayfaları geç yapısı ile sadece olmayan sayfalarda aktarım yapılmasını sağlayabilirsiniz.

- Meta Bilgilerini Düzenle : Blok yönetiminde yer alan sayfalara ait seo tanımlamaları, link ve çeviri bilgilerini düzenleyebilirsiniz.

- SCSS : Blok yönetiminde yapılan kodsal ve blok düzenlemeleri sonrasında tasarım görünümün tam oturması ve düzgün yansıması için SCSS butonuna tıklayarak tetikleyebilirsiniz. Aynı işlemi "Ön Bellek Temizle" sayfasından da yapabilirsiniz.

- Sitede Gör : Bulunduğunuz sayfanın site ön yüz ekranına yönlendirme sağlar. Alt sayfa yönetimi bulunan sayfalarda sitede gör yapısı kullanılmamaktadır.

- Sürükle : Blok yönetimi sayfasında bulunan satırları sürükle bırak mantığı ile yer değiştirebilirsiniz.

- Ayarlar : Eklenen satır alanlarına ait düzenlemeleri yönetebilirsiniz.

- Container : Eklenen satırda yer alan içeriklerin sitede kenar boşluklarının olup olmayacağını belirler. "Container" seçeneği ile satırın sağında ve solunda boşluk eklenir ve satır sayfaya ortalanır. "Fullwidth" seçeneği ile eklenen satır sola ve sağa yaslı şekilde boşluksuz olarak eklenir. 

- Class : Satır özelinde kodsal özellikleri yönetebileceğiniz class tanımlamaları sağlayabilirsiniz. Herhangi bir class kullanımı olmayacak ise bu alanı boş bırakmalısınız.

- Başlık : Satırın sayfa içerisinde görüntülenecek başlık bilgisidir.

- Sütun Sayısı (Column) : Satırın kaç sütuna bölüneceğini seçebilirsiniz. 12'li grid yapısına uygun şekilde maksimum 12 adet sütuna ayrılabilmektedir. 

- Önizleme : Seçtiğiniz sütun sayısına göre ilgili satırın önizlemesini görüntüleyebilirsiniz.

- Ekran Çözünürlüğü : Ekran boyutlarına göre satır içerisindeki sütun ölçüsünü seçebilirsiniz. "Sütun Sayısı" ayarında seçtiğiniz adede göre düzenleme yapılmalıdır. Sütun genişlik yapısı 12'li grid sistemine göre çalışmaktadır. "ALL" ve "SM" seçenekleri mobil cihazlar, "MD", "LG", "XL" ve "XXL" seçenekleri ise kullanılan cihaz ekran boyutlarına göre çalışmaktadır. Örnek olarak sütun sayısı 3 seçildiğinde, ekran çözünürlüğü alanında açılan seçeneklerin toplamı 12 olacak şekilde yerleştirmelisiniz. Seçimlerinizi "4-4-4", "2-8-2", "2-4-6" vb. toplamı 12 olacak şekilde ayrımlar yapabilirsiniz. 

- Sil : İlgili satır alanını sayfa üzerinden siler. Satır silindiğinde içinde ekli bloklar da sayfadan silinecektir. İşlemin geri dönüşü olmadığından ilgili satır ve blokların tekrar eklenmesini gerekmektedir.

- Satır Düzeni : İlgili satır alanının container veya fullwidth seçimini görüntüleyebilirsiniz. Ok simgesi görünüyorsa fullwidth, kare görünüm var ise container seçilmiş anlamına gelmektedir.

- Blok Alanı : Satır içlerine eklenen blokları görüntüleyebilir, düzenleme ve silme işlemlerini sağlayabilir, sürükle bırak mantığı ile yer değiştirebilirsiniz.

- Yeni Satır : Her satır alanı için istediğiniz kadar blok eklemesi yapabilirsiniz. Blok eklemek için "Yeni" butonuna tıklayarak, blok listesinden seçim yapabilirsiniz.

Blok Sekmeleri Kullanımı makalemizi incelemek için tıklayınız.