E-ticaret sitenizi kurmaya başladığınızda ilk yapmanız gereken işlemlerden birisi, kategori yapınızı oluşturmaktır. 

Kategorilerinizi oluşturmadan ürünler yüklenememektedir.

Kategori ekleme, düzenleme, silme vb. birçok işlemi yapabilmek için "Ürünler > Tanımlar > Kategoriler" seçeneğine tıklayınız.

Kategoriler Sayfası Giriş

Kategori Ekleme

Siteniz de kategorileri tekli veya ana kategori - alt kategori yapısı ile kırılımlı şekilde oluşturabilirsiniz.

Ana kategori açmak için "Yeni (+)" butonuna tıklayabilirsiniz.

Kategoriler Yeni Kategori

Alt kategori açmak için bir üst kategoriyi seçerek "Yeni (+)" butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Kategoriler Yeni Alt Kategori

Yeni (+) butonuna tıkladığınızda yeni kategori ekleme penceresi açılacaktır.

1. Kategori Bilgileri

1.1. Ad : Kategori ismini bu alandan girebilirsiniz.

1.2. Sıra No : Kategoriye ait sıra numarasını bu alandan girebilirsiniz. Sıra Numarası düşük olarak kategori öncelikli olarak gösterilmektedir. 

1.3. Aktif : Kategorinin aktif olup olmadığını bu alandan belirleyebilirsiniz. Aktif olmayan kategori sayfaları sitenizin ön yüzünde görüntülenmeyecektir.

1.4. Resim : Kategorilerinize üst menü açılır penceresinde görünecek görsel ekleyebilirsiniz. Özel temalarda eklediğiniz görsel yansımayabilir bu durumlarda destek ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.

Kategoriler Yeni Kategori Ekle

2. SEO Ayarları

Seo, arama motorları tarafından üst sıralara çıkabilmek için yapılan çalışmaları kapsar.  Google da doğru ve sağlıklı indeks alabilmek için kategori seo bilgileri tanımlanmalıdır.

2.1. Link : Kategori linkinizi bu alandan görebilirsiniz. Kategori bilgileri sekmesinde kaydetme işlemi yaptığınızda link otomatik olarak kategori adına göre oluşmaktadır. Seçenekler alanında sunulan seo seçeneklerinden sizin için uygun olanı seçebilirsiniz. Manuel seo seçtiğinizde aşağıdaki seo alanlarını sizin doldurmanız gerekmektedir.

2.2. Seo Başlık : Kategorinin google'a yansıyan başlık alanıdır. Aynı zamanda tarayıcı başlığı da bu alandan çekmektedir.

2.3. Tanımlamalar : Kategorinize ait bir kaç cümle ekleyebilirsiniz. Google indekslemeleri sonucu aramada kategori başlığının altında gelecek açıklama alanıdır.

Kategoriler Yeni Kategori Ekle Seo Ayarları

3. Gelişmiş Ayarlar

3.1. Kısa Açıklama : Kategori hakkında kısa açıklama yapabileceğiniz alandır. Açıklamalar sitenin kaynak kodlarında görüntülenmektedir.

3.2. Resim 2 : Standart temalarda kullanılmamaktadır. Kullanılması için ekstra kodlama yapılması gerekilmektedir.

Kategoriler Yeni Kategori Ekle Gelişmiş Ayarlar

4. Dinamik Alanlar 

Kategori özelinde ek bilgiler ekleyebilirsiniz. Bu alanlardan girdiğiniz bilgiler siteye yansımaz. Yansıma için kod düzenlemesi yapılması gerekmektedir.

Toplamda 10 adet kategori ek bilgi alanı bulunmaktadır. Aktif ettirmek için destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz. 

Varsayılan olarak her alan maksimum 255 karakter olarak gelecektir. Destek ekibimiz ile iletişime geçerek 1000 karaktere kadar arttırılmasını isteyebilirsiniz.

Kategoriler Yeni Kategori Ekle Dinamik Alanlar

Alt Kategori Ekleme 

Kırılımlı kategori yapınız mevcut ise, önce ana kategorilerinizi daha sonra alt kategorileri oluşturabilirsiniz.

Alt kategori oluşturmak için, açmak istediğiniz kategoriyi seçerek Yeni (+) butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Kategoriler Yeni Alt Kategori

Üst tarafta anlatılan kategori ekleme aşamalarını alt kategori içinde yaparak ekleme işlemi sağlayabilirsiniz.

Kırılımlı kategori yapısında iç içe maksimum 5 kırılım oluşturulabilir. Standart yapıda oluşturulan 5 kırılımın sadece ilk 3'ü sitede menüye yansımaktadır. Diğer kırılımlarının görünmesi için ek kodlama işlemi yapılması gerekmektedir.

Aynı kırılımda alt alta sınırsız kategori eklemesi sağlayabilirsiniz.

Kategoriler sayfasının genel kullanımını için Kategoriler Genel Kullanım makalemizi inceleyebilirsiniz. Makaleyi görmek için tıklayınız.