Kategori eklemek, e-ticaret sitelerinde ürünleri gruplayarak kullanıcıların aradıkları ürünlere daha hızlı erişmelerini sağlayan bir işlemdir.

Her kategori belirli bir tema veya ürün grubunu temsil eder ve site içi navigasyonu kolaylaştırır.

Kategori eklemek, kullanıcı deneyimini iyileştirir, arama kolaylığı sağlar, SEO performansını artırır ve satışları teşvik eder. Ayrıca, ürün yönetimini kolaylaştırır ve sitenin daha organize olmasını sağlar.

Slide Adımları

- "Ürünler > Tanımlar > Kategoriler" sayfasına tıklayınız.

- Yeni kategori eklemek için "Yeni Ekle (+)" butonuna tıklayınız.

- Ad : Kategorinin sitede ve panelde görüntülenecek olan isim bilgisidir.

- Sıra No : Kategorinin, kategoriler bloğu içerisindeki sıra numarasını düzenleyebilirsiniz.

- Aktif : Kategorinin sitede aktiflik durumunu yönetebilirsiniz. Pasif olması durumunda kategori sitede görüntülenmeyecektir.

- Kategori Kodu : Ekleme yapıldıktan sonra kategori özelinde benzersiz kodlar tanımlanır. "Ayarlar > Genel Ayarlar > Kategori Web Servis Kodu Yönetilebilsin" ayarının aktif olması durumunda kategori kodu alanını düzenleyebilirsiniz.

- Resim : Kategoriye özel resim ekleyebilirsiniz. Eklenen görselin sitede görüntülenme durumu kullanılan temaya göre farklılık gösterebilmektedir.

- Seo Ayarları : Kategoriye ait seo bilgileri ekleme işleminden sonra isim bilgisine göre otomatik oluşur. Kategorinin linki, meta başlık ve tanımlamalarında değişiklik yapmak için seo ayarları sekmesini kullanabilirsiniz.

- Yayınlanma Ayarları : Kategoriye ait çeşitli görüntüleme özelliğini yönetebilirsiniz.

- Mobil Uygulamada Göster : Mobil app kullanımınız bulunuyorsa uygulamaya özel kategori görünümünü yönetebilirsiniz. Böylece web siteniz ve mobil app üzerinde özel kategoriler oluşturabilirsiniz.

- Menüde Göster : Kategoriyi sitenizde üst sekmede gösterebilirsiniz. Üst sekmede göstermek için "Tasarım > Menüler" sayfasından ekleme yapabilirsiniz. Üst sekmeye eklenen kategorilerde "Menüde Göster" aktif olmalıdır. Pasif olduğunda menüde kategori görünmeyecektir.

- Kategoriler Bloğunda Göster : Kategorinin ürün liste sayfalarına eklenebilen "Kategoriler" bloğunda görünme durumunu yönetebilirsiniz.

- Kategoride Ürün Listelemeyi Kapat : Kategorideki ürünler aktif olsun ama kategoriye girildiğinde listelenmesin istiyorsanız bu seçeneği aktif edebilirsiniz. Aktif edildiğinde kategori sayfasında ürün görünmeyecektir. Ürün linki ile ürün detay sayfalarına ulaşım sağlanabilecektir.

- Kısa Açıklama : Kategoriye özel kısa açıklamalar ekleyebilirsiniz. 

- Rich Snippets : Google'a ürün gönderimlerinde kategorilerinizin Google'daki taxonomy karşılığını bu alandan girebilirsiniz. "Google Ürünler Listesi" linkine tıklayarak da kategorinizin Google'da ki karşılığına ulaşabilirsiniz. Google Rich Snippets makalemizi incelemek için tıklayınız.

- Resim 2 : Kategoriye özel küçük ekranlar için resim ekleyebilirsiniz. Eklenen görselin sitede görüntülenme durumu kullanılan temaya göre farklılık gösterebilmektedir.

- Dinamik Alanlar : Kategori özelinde ek bilgiler ekleyebilirsiniz. Bu alanlardan girdiğiniz bilgiler siteye yansımaz. Yansıma için kod düzenlemesi yapılması gerekmektedir. Toplamda 10 adet kategori ek bilgi alanı bulunmaktadır. Aktif ettirmek için destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Varsayılan olarak her alan maksimum 255 karakter olarak gelecektir. Destek ekibimiz ile iletişime geçerek 1000 karaktere kadar arttırılmasını isteyebilirsiniz.

- Dil Yönetimi : Kategori oluşturulduktan sonra dil çevirilerini yapabilirsiniz. Seçili kategorinin dil yönetimi penceresini açar. Dil yönetimi penceresinde çevirisini yapmak istediğiniz dili seçiniz ve bilgileri ekleyiniz. CSV Ürün Sihirbazı - Kategori Dil Yönetimi makalemizi incelemek için tıklayınız.

- Kategoriye Git : Kategorilerin yanında çıkan bağlantı simgesi ile ilgili kategorinin sayfasına hızlı geçiş yapabilirsiniz.

- Alt Kategori : Oluşturduğunuz kategorilerin altına kırılımlar ekleyebilirsiniz. Alt kategori eklemek istediğiniz kategoriyi seçiniz ve "Yeni Ekle (+)" butonuna tıklayınız. Açılan yeni kategori adımındaki bilgileri yukarıdaki açıklamalara göre ekleyebilirsiniz. Kaydetme işlemi sonrasında seçtiğiniz kategorinin altına kırılım eklenecektir. Kırılımlı kategori yapısında iç içe maksimum 5 kırılım oluşturulabilir. Standart yapıda oluşturulan 5 kırılımın sadece ilk 3'ü sitede menüye yansımaktadır. Aynı kırılımda alt alta sınırsız kategori eklemesi sağlayabilirsiniz.

CSV Ürün Sihirbazı - Kategori Dışa Aktar makalemizi incelemek için tıklayınız.

CSV Ürün Sihirbazı - Kategori İçe Aktar makalemizi incelemek için tıklayınız.

Kategoriler Sayfası Genel Kullanım makalemizi incelemek için tıklayınız.