Yönetim panelinizde bulunan ürünleri csv formatında güncelleyebilir veya csv dosyası kullanarak yeni ürün ekleyebilirsiniz.
CSV formatında ürün aktarımları için, uygulama marketinden "CSV Ürün Sihirbazı" uygulamasını kullanabilirsiniz.
CSV Ürün Sihirbazı uygulamasını yükleme hakkındaki makalemizi incelemek için tıklayınız.
CSV dosyasını içeri aktarma esnasında hata alıyorsanız dosyayı ve içeriğini kontrol etmelisiniz. CSV Dosya Kontrolleri makalemizi incelemek için tıklayınız.
Uygulamaya erişmek için "Uygulamalarım" veya "Ürünler > Excel Ürün Sihirbazı" sayfalarını kullanabilirsiniz.
CSV uygulaması ile ürünlerinizi içeri aktarmak için "Ürünler > İçeri Aktar" seçeneğini seçiniz ve adımları takip ediniz.
1. İşlem Türü : İçeri aktarım işlem türünü seçmelisiniz. İçeri aktarım ile ürün güncelleme ve yeni ürün ekleme yapabilirsiniz.
2. Bilmeniz Gerekenler : CSV ile ilgili önemli notlara bu alandan ulaşabilirsiniz. CSV uygulamasını kullanmaya başlamadan önce mutlaka göz atınız. "Bilmeniz Gerekenler" alanını detaylı inceledikten sonra işlem yapmanızı öneririz.
3. Ürünleri Güncelle : Yönetim panelinde mevcutta bulunan ürünleri güncelliyorsanız "Ürünleri Güncelle" seçeneğini seçiniz. Ürün güncellemesi yapılırken ürüne ait web servis kodları yönetim panelindeki ile aynı olmalıdır. Aksi durumda ürünler eşleşmeyecektir. Ürünleri doğru biçimde içeri aktarmak için CSV dosyanızdaki ilk sütunun adının "Web Servis Kodu" olması gerekmektedir.
4. Ürün Ekle : CSV ile yeni bir ürün eklemesi yaparken "Ürün Ekle" seçeneğini seçiniz. CSV uygulamasındaki "Dışa Aktarma" sayfasından yönetim panelinde bulunan ürünler ile örnek bir dosya alarak, yeni ürün bilgilerini ekleyebilirsiniz. CSV ile yeni ürün oluştururken web servis kodlarını dosyaya eklemeniz gerekmektedir. Excel yapısında olduğu gibi otomatik web servis kodu ataması yapılmamaktadır. Web servis kodlarını benzersiz olacak şekilde manuel ekleyerek içeri aktarabilirsiniz.
5. Ayraç : İçeri aktaracağınız CSV dosyasının ayracını seçiniz. Yanlış ayraç seçimi yaparsanız dosya içe aktarma da hata alınacaktır. (Virgül seçili iken hata alıyorsanız noktalı virgül seçerek tekrar deneyebilirsiniz.)
6. CSV Dosyası : İçeri aktarmak istediğiniz dosyayı yüklemek için tıklayınız. Açılan pencereden dosyayı seçerek, dosya bilgisini görebilirsiniz.
7. Yükle : Seçtiğiniz dosyanın aktarımını başlatmak için "Yükle" butonuna tıklayınız.
8. Başarılı Aktarımlar : Dosyayı seçerek, içeri aktar butonuna tıkladığınızda aktarım işlemi başlar. Anlık olarak içeri aktarılan ürünlerden başarılı olanların listesi bu alanda oluşmaya başlar.
9. Hatalı Aktarımlar : Dosyayı seçerek, içeri aktar butonuna tıkladığınızda aktarım işlemi başlar. Anlık olarak içeri aktarılan ürünlerden hatalı (başarısız) olanların listesi bu alanda oluşmaya başlar. Ürün bazlı içeri aktarılmama nedenlerine ait bilgilerde listelenmektedir.
Önemli Not : CSV uygulamasını kullanmaya yeni başladıysanız öncelikle birkaç ürününüzde test aktarımları yapmanızı önermekteyiz. Yaptığınız test işlemlerinde herhangi bir sorun yaşamadıysanız tüm ürünleriniz için düzenlemeler sağlayabilirsiniz.
CSV Sütunları Ayırma
Dışarı aktardığınız CSV dosyasında sütunlar birleşik olarak gelmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek sütunları ayırabilirsiniz. İçeri aktarırken tekrar CSV olarak kaydetmelisiniz.
1. CSV dosyasında "A" sütununu seçiniz.
2. "Veri" sekmesini seçerek, "Metni Sütunlara Dönüştür" seçeneğine tıklayınız.
3. Açılan pencerede "Sınırlandırılmış > İleri" seçeneklerine tıklayınız.
4. Ayırıcı türünü aldığınız dosyanın ayracına göre seçiniz ve "İleri" butonuna tıklayınız. Sadece dosyaya ait ayraç seçilmelidir. Sütun isimleri arasında yer alan ayraç, dosyanın da ayracıdır.
5. Sütunların veri biçimlerini seçerek, "Son" butonuna tıklayınız. Tüm sütunlar aynı veri ise "Genel" seçebilirsiniz. Sütunlar farklı veri biçimlerinde ise penceredeki "Veri Önizleme" alanından sütunları seçerek "Veri Biçimi" seçebilirsiniz. Sütuna ait veri biçimi seçenekler arasında yok ise "Gelişmiş" butonuna tıklayarak kontrol edebilirsiniz.