E-ticarette döviz yönetimi ve para birimi ekleme, işletmelerin uluslararası pazarlara açılmalarında ve küresel müşteri tabanına ulaşmalarında kritik öneme sahiptir. 

Döviz yönetimi, e-ticaret sitelerinin farklı ülkelerdeki müşterilere yerel para birimleriyle alışveriş yapma imkanı sunmasını sağlar. Bu, döviz kurlarının Merkez Bankası'ndan güncellenmesini ve fiyatların yerel para biriminde doğru bir şekilde gösterilmesini içerir. Etkili döviz yönetimi, müşterilerin alışveriş sürecini kolaylaştırır ve dönüşüm oranlarını artırır. Ayrıca, döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı işletmelerin kâr marjlarını korumalarına yardımcı olur.

E-ticaret platformlarına ek para birimleri eklemek, uluslararası müşterilere hitap etmenin bir başka önemli yönüdür. Bu özellik, müşterilerin alışverişlerini kendi yerel para birimlerinde yapmalarına olanak tanır, böylece fiyatları daha iyi anlamalarını ve karşılaştırmalarını sağlar.

Sitenizde birden fazla para birimi kullanabilme özelliği Çoklu Para Birimi ek lisansına bağlıdır.

Lisansınız var ise destek ekibimiz ile iletişime geçerek aktif ettirebilirsiniz. Lisansınız yok ise satış temsilciniz ile görüşerek lisans hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Slide Adımları

- "Ayarlar > Para Birimleri" sayfasına tıklayınız.

- Yeni para birimi tanımlamak için artı butonuna tıklayınız.

- Para Birimi : Eklemek istediğiniz para biriminin adını ekleyiniz. Bu alan boş bırakılmamalıdır.

- Kısaltma : Eklemek istediğiniz para birimine ait kısaltma bilgisini ekleyiniz. Gireceğiniz kısaltma, bu para birimi kurunun Merkez Bankası'ndan alınmasını sağlayacağı için boş bırakılmamalıdır. Kısaltma bilgisi Merkez Bankası sisteminde kullanılan ile birebir aynı olmalıdır.

- Kur : Eklediğiniz para biriminin kur bilgisini manuel yönetmek istiyorsanız bu alandan kur değeri tanımlayabilirsiniz. Ondalık değerler tanımlamak için virgül kullanabilirsiniz. Kur bilgisinin Merkez Bankası üzerinden gelmesini istiyorsanız bu alanı boş bırakabilirsiniz. 

- Para Birimi Sembolü Yeri : Eklenen para birimine ait sembolün konumunu seçebilirsiniz. Konum olarak "Fiyattan Önce" ve "Fiyattan sonra" seçenekleri kullanılabilir.

- Yenile : Sayfada yapmış olduğunuz değişikliğin yansımasını sağlar.

- Görünüm : Sayfada görüntülenmemesini istediğiniz sütunları düzenleyebilirsiniz.

- Düzenle : Seçili para biriminin düzenleme penceresini açar. İsim, kısaltma, kur gibi alanları açılan pencereden düzenleyebilirsiniz.

- Para Birimi : Eklediğiniz para birimlerinin isimlerini görüntüleyebilirsiniz. Standart temalarda siteye sadece para biriminin kısaltması yansımaktadır. Kodsal düzenlemeler ile isterseniz para birimi ismini de sitede gösterebilirsiniz.

- Kısaltma : Para birimine ait kısaltma bilgisi listelenir. Merkez Bankası'ndan kur değerinin gelebilmesi için doğru girilmelidir.

- Sizin Kurunuz : Eklediğiniz para birimlerinde Merkez Bankası'na bağlı kalmadan, kendi belirlediğiniz oranları kullanmak istiyorsanız bu alandan kur bilginizi ekleyebilirsiniz. Sizin kurunuz alanına, para biriminin düzenleme penceresinden ekleme yapılmaktadır. Sizin kurunuz sütununu kullanabilmek için "Otomatik Banka Kuru" sütununun pasif durumda olması gerekmektedir. 

- Merkez Bankası Kuru : Para birimlerinin Merkez Bankası'nda görüntülenen güncel kur bilgisini getirir. Merkez Bankası kurunu kullanabilmek için "Otomatik Banka Kuru" sütununun aktif olması gerekmektedir.

- Kur Kaynağı : Para biriminde görünen kur değerinin kaynak bilgisini listeler. Otomatik kur kaynağı olarak sadece Merkez Bankası "TCMB Efektif Satış" kullanılmaktadır. Standart olarak merkez bankasından kur bilgileri günde 1 kere siteye çekilmektedir.

- Otomatik Banka Kuru : Para birimi kur değerinin Merkez Bankası üzerinden gelmesi için aktif olmalıdır. Pasif olduğunda "Sizin Kurunuz" alanından manuel değer tanımlanmalıdır.

- Banka Kur Farkı (%) : Merkez Bankası'ndan gelen kur bilgisinin üzerine yüzdesel olarak ekleme veya çıkarma yapmak için kullanabilirsiniz. Örnek olarak; 20 yazdığınızda merkez bankası kurunun üzerine %20 ekleyerek siteye yansıtır. -20 yazarsanız merkez bankası kurundan %20 eksilterek siteye yansıtır.

- Ön Tanımlı Para Birimi : Sitenize ilk girildiğinde varsayılan para birimi ne olsun istiyorsanız onu seçebilirsiniz. Sitede sadece bir tane varsayılan para birimi seçilebilir. E-ihracat modülleri ile ülke bazlı para birimi seçimleri yapılabilmektedir.

- Site Tarafında Seçilebilsin : Eklediğiniz para birimlerini kullanıcılar site tarafında seçerek değiştirebilsin istiyorsanız aktif edebilirsiniz. Para birimi değişimlerinde kur bilgilerine göre fiyatlar çevrilerek kullanıcılara gösterilecektir.

- Sil : Seçili para birimini sitenizden siler.

 

NOT : Standart döviz yönetimi yapısında kur bilgileri Merkez Bankası'ndan günde 1 kere çekilir. Kur bilgisinin gün içerisinde daha fazla güncellenmesini istiyorsanız ek uygulama kullanabilirsiniz. SAAT BAŞI BELİRLENEN DÖVİZ KURLARI VE ALTIN FİYATLARI makalemizi incelemek için tıklayınız.