ETBİS KODU EKLEME

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), internet alışverişlerinde e-ticaret işlemlerini kayıt altına almayı, e-ticaret verilerini toplamayı ve doğru e-ticaret politikaları üretmeyi amaçlayan bir platformdur.

Türkiye’deki e-ticaret ekosisteminde Ağustos 2017 tarihinden itibaren bulunan ETBIS, satıcılara ve tüketicilere yeni bir kontrol alanı sunmaktadır.

E-ticaret istatistikleri toplanması ve internet üzerinden yapılan kayıt dışılığın önlenmesi gibi amaçları da içeren ETBİS sayesinde, e-ticaret firmaları hakkında bilgi edinmek mümkün olmaktadır. ETBİS, sisteme kayıt olan firmalara bazı yükümlülükler getirmiştir.

 

ETBİS’in Kapsamı

ETBİS, elektronik ticaret bilgi sistemi üzerinden yapılması gereken kayıt ve bildirimlere ilişkin usul ve esasları düzenler.

ETBİS tebliğinin 2. maddesinde , “Bu Tebliğ, ağ üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile bu Tebliğde belirtilen diğer gerçek veya tüzel kişilerin elektronik ticarete ilişkin kayıt veya bildirim yükümlülüklerini kapsar.” ifadesi yer almaktadır.

 

ETBİS Kayıt Zorunluluğu

ETBİS Tebliği’nin 5. maddesinde hangi ticari işletmelerin tebliğ kapsamında yer aldığı belirtilmektedir. Tebliğe göre, ETBİS kayıt zorunluluğu olan gerçek ve tüzel kişiler şunlardır;

- Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar.

- Aracı hizmet sağlayıcılar.

- Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar.

ETBİS’e kayıt olmak için aşağıdaki bilgilerin girilmesi gerekmektedir;

- Gerçek veya tüzel kişi tacirler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için TC kimlik numarası ve vergi kimlik numarası.

- Elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı.

 

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS kaydı, gerçek kişilerin kendileri veya yetkili temsilcileri; tüzel kişilerin ise yetkili temsilcileri tarafından yapılabilir. Yetkili temsilci, şirket adına e-devlet işlemlerini yapmaya yetkisi olan şirketin imza yetkilisidir.

ETBİS kayıt için gerçek veya tüzel kişi tacirlerin vergi kimlik numarası ve MERSİS, esnaf ve sanatkârların ise TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası, e-ticaret veya aracılık faaliyetlerinde mobil uygulama veya alan adı gerekir. İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar, http://eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt işlemelerini tamamlayabilir.

Etbis kayıt işlemleri eticaret.gov.tr sitesi üzerinden "Etbis Giriş" menüsü ile yapılmaktadır.

Etbis kaydı için gerekli "Üye İşyeri No" bilgisini destek ekibimizden talep edebilirsiniz.

 

ETBİS Karekod'u T-Soft Sitesine Ekleme

Etbis sistemine yaptığınız kayıt işlemi sonunda e-ticaret sitenizin doğrulanması için aldığınız karekod bilgisini siteye eklemeniz gerekmektedir.

Etbis karekod bilgisinin siteye eklenmesi için 2 yöntem bulunmaktadır.

1. İzleme Kodlarına Ekleme

- Etbisi izleme kodu olarak eklemek için "Ayarlar > İzleme Kodları" sayfasına tıklayınız.

- Yeni izleme kodu eklemek için artı butonuna tıklayınız.

- "Ad" alanından eklediğiniz izleme kodunu tanımlamak için açıklama girebilirsiniz.

- "Tip" bölümünden etbis kodu eklerken site alt kısımda görünmesi için "HTML </body> Öncesi İzleme Kodu" seçiniz.

- "Kod" alanına etbis için aldığınız "div" ile başlayan kodu kopyalayıp yapıştırınız. Eklediğiniz kod içerisinde karekodu ortalama, genişlik ve yükseklik değerlerini değiştirme dışında ek bir düzenleme yapılmamalıdır.

- "Sıra No" alanından eklenen kodun, kaynak kodunda görüntülenme sırasını belirleyebilirsiniz. Standart olarak bırakabilirsiniz.

- "Aktif" seçeneğinden etbis kodunun sitede görüntülenmesi için butonu açmalısınız.

- İzleme kodunu kaydettiğinizde siteye yansıyacaktır.

2. Alt Kısım Şablonuna Ekleme

- Etbis kodunu blok içerisinden eklemek için "Tasarım > Tema Yönetimi" sayfasına tıklayınız.

- "Özelleştir" butonuna tıklayınız.

- "Gelişmiş" butonuna tıklayınız.

- Blok yönetiminde "Alt Kısım" bloğunun düzenleme kalemine tıklayınız.

- Blok içerisinde "Editör" sekmesine tıklayınız.

- Kod alanında en sona etbis kodunuzu ekleyiniz. 

- Kodu ekledikten sonra "Farklı Kaydet" butonuna tıklayınız. Default şablonlar üzerinde düzenleme yapılamamaktadır.

- Yeni şablonunuza bir isim veriniz. Bu işlemden sonra ilgili şablon user olacaktır. Kod eklerken sorun yaşarsanız destek ekibinden yardım alabilirsiniz. User olarak oluşturulan şablonlarda ileriye yönelik sorun yaşanmasında kodlama desteği sunulmayacaktır.

- Oluşturulan user şablonun siteye yansıması için "Yayınla" ve "Tümünü Yayınla" butonlarını kullanınız. Yayınla butonuna tıklarsanız şablon sadece ilgili sayfada yayına alınır. Tümünü yayınla butonuna tıklarsanız alt kısım bloğunun olduğu tüm sayfalarda user şablon yayına alınır.