CSV dosyaları, toplu veri aktarımı ve yönetiminde oldukça pratik bir araçtır. Ancak, içeri aktarım sırasında karşılaşılan hatalar, süreci sekteye uğratabilir.
Bu rehberde, CSV dosyalarınızı içeri aktarırken dikkat etmeniz gereken bazı temel noktaları bulabilirsiniz.
Hataları önlemek ve işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde tamamlamak için adım adım öneriler sunuyoruz.
Tüm kontrolleri sağladıktan sonra sorun yaşamaya devam ederseniz, destek talebi oluşturarak örnek dosyanızı bizimle paylaşabilirsiniz.
DOSYA KONTROL İŞLEMLERİ
1. Dosya Formatı Kontrolü
- İçeri aktarılmaya çalışılan dosyanın uzantısının ".csv" şeklinde olduğundan emin olunuz. Kontrol etmek için dosya üzerine sağ tıklayınız ve "Özellikler" seçeneğine tıklayınız.
- Dosya adı kutucuğunda görünen uzantı ".csv" veya dosya türü "Microsoft Excel Virgülle Ayrılmış Değerler Dosyası" şeklinde ise dosyanız CSV formatındadır.
2. Dosya Ayraç Kontrolü
- İçeri aktarılacak dosya ayracı kontrol edilmelidir. Dosyanın ayracını kontrol etmek için, dosya üzerine sağ tıklayınız ve "Düzenle" seçeneğine tıklayınız.
- CSV dosyası not defteri içerisinde açılacaktır. Not defterindeki ilk satırdaki alanlar CSV dosyasına ait sütun isimleridir. Bu sütun alanlarının arasındaki semboller ise CSV dosyasının ayracıdır. İçeri aktarım ekranında dosyanıza uygun ayracı seçmelisiniz.
- CSV dosyasında yapılacak işleme ait bilgiler tek satırda olmalıdır. Enter ile alt satıra taşınmamalıdır.
- CSV dosyasının ayracıyla, veri içerisinde bilgilerde aynı sembol kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, sembol de ayraç sayılır ve hataya sebebiyet verir. Bu tarz ayracınız ile aynı sembollerin bulunduğu içerikleriniz var ise içeri aktarabilmek için dosyanın ayracını değiştirmeniz gerekmektedir.
3. Dosyayı UTF-8 Kaydetme
- İçeri aktarmak istediğiniz CSV dosyası "UTF-8" karakter setiyle kodlanmalıdır. Aksi takdirde, dosyada ki özel karakterler (ö,ı,ç,ş,ü,İ...) bozulacak ve sistemin çalışmasında hataya sebebiyet verebilir. UTF-8 ile kaydedilmesi için dosyayı Excel üzerinde açarak "Dosya > Farklı Kaydet" seçeneğini kullanmalısınız.
- Farklı kaydet işlemi esnasında seçenekler arasında "CSV UTF-8 (Virgülle Ayrılmış)(*.csv)" seçeneği yok ise aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. CSV dosyasını "Birlikte Aç > Not Defteri" uygulaması ile açınız.
- "Dosya > Farklı Kaydet" işlemine tıklayınız.
- Kaydet işleminde "Kodlama > UTF-8" seçebilirsiniz.
4. Liste Ayırıcı Kontrolü ve Düzenleme
- CSV dosyanızın ayracını değiştirmek için bilgisayarınızda "Denetim Masası > Saat ve Bölge > Tarih, Saat veya Sayı Biçimlerini Değiştir" seçeneğine tıklayınız.
- Açılan pencerede "Ek Ayarlar" seçeneğine tıklayınız.
- Ek ayarlar içerisinde "Liste Ayırıcı" alanından ayraç sembolünü değiştirebilirsiniz. Liste ayırıcısını değiştirdikten sonra CSV dosyanızın üzerine sağ tıklayarak "Düzenle" seçeneği ile ayracı kontrol edebilirsiniz.
5. Önemli Bilgiler
- CSV uygulaması kullanırken yapılan tüm işlem türleri için açılan sayfalarda önemli bilgiler bulunmaktadır. İçeri aktarım sağlamadan önce mutlaka bu bilgilere göz atmalısınız. Sütun isimlerini yanlış yazmanız veya zorunlu sütunların dosyada bulunmaması gibi nedenlerle hata alabilirsiniz.
6. Üye Grubuna Göre Göster Önemli Bilgi
- CSV dosyası ile "Üye Grubuna Göre Göster" sütununda işlem yapabilirsiniz. Böylece toplu olarak grup göster gizle durumunu CSV üzerinden yapabilirsiniz.
- CSV dosyası üzerinde bu sütunu dışarı aktardığınızda gelen veriler yanlış gelebilmektedir. Gelen dosyada sütun içeriğini silerek yerine üye gruplarının web servis kodlarını yazmalısınız. Birden fazla web servis kodu eklenecekse, aralarına düz çizgi "|" koyulmalıdır. Üye grubu web servis kodlarına ulaşmak için "Üyeler > Üye Grupları" sayfasına tıklayınız ve gizli kolonlar içerisinden "Webservis Kodu" sütununu açınız.
7. Dil Karşılığı Yoksa Varsayılanı Getir
- "Ürünler > Dışarı Aktar" sayfasından dışarı aktardığınız dosyada içerikler boş geliyor ise, "Dil Karşılığı Yoksa Varsayılanı Getir" seçeneğini aktif ederek tekrar dosyayı indirebilirsiniz.
CSV DOSYASI SÜTUNLARI AYIRMA
Dışarı aktardığınız CSV dosyasında sütunlar birleşik olarak gelmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek sütunları ayırabilirsiniz. İçeri aktarırken tekrar CSV olarak kaydetmelisiniz.
1. CSV dosyasında "A" sütununu seçiniz.
2. "Veri" sekmesini seçerek, "Metni Sütunlara Dönüştür" seçeneğine tıklayınız.
3. Açılan pencerede "Sınırlandırılmış > İleri" seçeneklerine tıklayınız.
4. Ayırıcı türünü aldığınız dosyanın ayracına göre seçiniz ve "İleri" butonuna tıklayınız. Sadece dosyaya ait ayraç seçilmelidir. Sütun isimleri arasında yer alan ayraç, dosyanın da ayracıdır.
5. Sütunların veri biçimlerini seçerek, "Son" butonuna tıklayınız. Tüm sütunlar aynı veri ise "Genel" seçebilirsiniz. Sütunlar farklı veri biçimlerinde ise penceredeki "Veri Önizleme" alanından sütunları seçerek "Veri Biçimi" seçebilirsiniz. Sütuna ait veri biçimi seçenekler arasında yok ise "Gelişmiş" butonuna tıklayarak kontrol edebilirsiniz.