E-Ticaret sitenizde size sunduğumuz bloklar dışında, kendi bloklarınızı oluşturabilirsiniz.

Oluşturulan blokları gelişmiş editör veya şablon yönetimi ile kodsal olarak düzenleyebilirsiniz.

Bloğa ait konum, tema, şablon, dil ayarları vb işlemleri de yönetebilirsiniz.

Yeni blok oluşturmak için "Tasarım > Blok Yönetimi" sayfasına tıklayınız.

blok2.png (272 KB)

Blok yönetimi sayfasında "Yeni Blok" butonuna tıklayınız.

blok6.png (29 KB)


Aktif Şablon Sekmesi

1. Blok Başlığı : Oluşturduğunuz bloklara ait, başlık bilgisini ekleyebilirsiniz. 

2. Tema : Sitenizde kullandığınız temayı seçmelisiniz. Farklı tema seçimlerinde blok gösterimi sağlanmayabilir.

3. Konum : Oluşturulan bloğun eklenebileceği konum bilgisini seçebilirsiniz. Blok sadece bu alandan seçtiğiniz konumda çalışacaktır.

4. Şablon : Eklediğiniz blokta çalışmasını istediğiniz şablon seçimini yapabilirsiniz. Her blok için birden fazla şablon oluşturabilir, sistem tanımlı veya oluşturduğunuz şablonu seçebilirsiniz. Bu listede gördüğünüz şablonlardan "user" ile başlayanlar sizin düzenlediğiniz veya talep üzerinden destek ekibine düzenleme yaptırdığınız şablonlardır. 

5. Yetkilendirme : Oluşturulan bloğun sitede hangi kullanıcı türlerine görüneceğini düzenleyebilirsiniz. Sadece üye girişi yapanlar, sadece bayi grubunda olanlar veya sadece ziyaretçi durumunda olan kullanıcılara görüntüleme sunabilirsiniz. Tamamı seçildiğinde tüm kullanıcılar ilgili bloğu görebilecektir.

6. Görünüm : Bloğun görüntülenebileceği platformu seçebilirsiniz. Masaüstü ve mobil için farklı içerikler göstermek istiyorsanız birden fazla blok oluşturarak sadece masaüstü veya sadece mobil seçebilirsiniz.

7. Çerçeve : Oluşturduğunuz blokta çerçeve özelliğinin aktif/pasif olmasını belirleyebilirsiniz.

blok7.png (22 KB)


Dil Ayarları Sekmesi

1. Blok Başlığı Dil Çeviri : Bloğa eklediğiniz başlığın diğer dillerdeki çevirilerini ekleyebilirsiniz.

2. Görünüm : Bloğun hangi dillerde görüntüleneceğini seçebilirsiniz. Tüm dillerde göster seçildiğinde, blok tüm diller için aktif olacaktır. Herhangi bir dil seçimi yapıldığında, sadece seçilen dil seçeneğinde sitede görüntülenecektir.

blok9.png (26 KB)


Kullanabileceğiniz Parametreler

Oluşturduğunuz blokta kullanabileceğiniz sistem değişkenleri listelenmektedir. Her blok özelinde değişkenler farklılık göstermektedir.

blok10.png (65 KB)


Şablon Dosyasını Yönet

1. Kaydet : Şablon dosyasında bulunan kodlarda düzenleme yaptıktan sonra "Kaydet" demelisiniz. Şablonunuz user ise, kaydet butonunu kullanabilirsiniz. Orjinal şablonlarda kaydet butonuna basıldığında hata verecektir. Bu yüzden orjinal şablonda düzenleme yaptıktan sonra önce "Farklı Kaydet" işlemi yapmalısınız.

2. Farklı Kaydet : Orjinal şablonlarda düzenleme yapabilmek için farklı kaydet ile kendi şablonunuzu oluşturmanız gerekmektedir. Aynı işlemi bozmak istemediğiniz veya yedekte tutmak istediğiniz şablonlar içinde kullanabilirsiniz.

3. Yayınla : Her blok için birden fazla şablon kullanılabildiğinden, hangisinin siteye yansımasını istiyorsanız seçerek "Yayınla" butonuna tıklayabilirsiniz. Aynı işlemi "Aktif Şablon" sayfasında da şablon seçimi yaparak kaydet butonu ile uygulayabilirsiniz.

4. Sil : Seçili şablon dosyasını siler. Kullanmadan önce doğru şablon içeriğinde olduğunuzdan emin olmalısınız.

5. Resim Ekle : Şablon dosyasında kod ile görsel eklemeniz için görsellerin dosya yöneticisinde bulunması gerekmektedir. "Resim Ekle" butonu ile dosya yöneticisini açabilir, ilgili görsele ait dosya yolunu kolay ve hızlıca alabilirsiniz.

6. Dosya Ekle : Şablon dosyasına resim ve dosya eklemesi yapabilmeniz için dosya yöneticisini açar. Dosya yöneticisinden eklenecek dosyayı seçip şablonda uygun alana ekleyebilirsiniz.

7. Açık Şablon : İçeriği görüntülenen şablon bilgisini ve yolunu gösterir.

8. Gözat : Şablon dosyası sayfasındayken bloğa ait diğer şablonlar arasında geçiş yapmak için kullanılmaktadır.

blok12.png (33 KB)

9. Kod Alanı : Şablona ait kodların yazılacağı bölümdür. Sistem tanımlı verilen bloklarda dolu olarak gelmektedir. Kod bilginiz dahilinde düzenleyebilir, yeni blok oluşturabilirsiniz.

blok11.png (24 KB)


Html Blok Yönet Sekmesi

Kod bilginiz yoksa veya kodları şablon yerine gelişmiş editörden eklemek istiyorsanız kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda kod bilgisine gerek olmadan editörün sunduğu araçlar ile de içerikler ekleyebilirsiniz.

Gelişmiş Editör Kullanımı makalemizi incelemek için tıklayınız.

blok13.png (17 KB)


Kullanan Sayfalar Sekmesi

Oluşturduğunuz bloğu görünmesini istediğiniz sayfalara ekledikten sonra, bu sekmeden hangi sayfalarda göründüğünü kontrol edebilirsiniz.

Aynı işlemi mevcutta bulunan bloklarınız içinde kontrol edebilirsiniz.

blok14.png (30 KB)

Not : Yeni blok oluşturma ve blok düzenleme sekmeleri aynı içeriklerden oluşmaktadır. Yeni blok oluştururken kullandığınız tüm yapılar düzenleme için de kullanılmaktadır. Mevcutta bulunan bir bloğu düzenlemek için düzenleme kalemine tıklamanız yeterlidir. Açılan sayfada yukarıdaki anlatımları baz alarak işlemler sağlayabilirsiniz.

blok15.png (101 KB)