Sitenize eklediğiniz her içeriğin bağlı olduğu menüye ait genel ön tanımlı link düzenlemeleri bulunmaktadır.

Bu şekilde sadece belirlediğiniz içerikler için toplu olarak linklere ve link işlemlerine müdahale edebilirsiniz.

Link tipi ön tanım ayarlarını site açılışında yapmanızı öneririz.

Linklerde değişiklik yaptığınızda eski linklere uygulanmayacaktır. Sadece düzenleme yapıldıktan sonra eklenen içeriklerin linklerine uygulanabilmektedir.

Ayarları görmek için "Bölümler > Link Yönetimi > Link Tipi Ön Tanım Ayarları" sayfasına tıklayınız.


Sayfalara bir uzantı verilebilmesi, etiket ve kategori gibi aynı linklerin oluşma ihtimalinin olduğu bölümlerde, uzantıdan dolayı farklılaşan linkler oluşturabilmeye de imkan sağlamaktadır.

Link Tipi Ön Tanım Ayarları aynı zamanda ürün, kategori, marka gibi ana gruplar bazında site haritası üzerinde bölümlerin önceliklerini belirler ve değişim sıklığını yönetir.

Arama motoruna arka planda mesaj verilerek, bu kategori sayfası her gün güncellenir, her hafta güncellenir, o sıklıkta tekrardan sayfayı tara beklentisi iletilebilir.


1. Düzenle : Seçili genel içerik alanına ait düzenleme penceresini açar. İlgili alana ait link düzenlemeleri de bu alandan yapılmaktadır.

     1.1. Değişim : Sayfanın olası değişme sıklığını belirleyebilirsiniz. Arama motorlarına bu içerik menüsü içindeki linklerin hangi sıklıkla değiştiğini ve kontrol edilmesini istediğinizi belirtmek amacı ile kullanılmaktadır. 

     1.2. Öncelik : Sitenizdeki diğer linklere göre, bu linkin önceliğini belirler. Bu değerin, sayfalarınızın diğer sitelerdeki sayfalara nasıl karşılaştırıldığı üzerinde etkisi olmaz. Yalnızca sayfalarınızdan hangilerinin sizin için en önemli sayfalar olduğunu arama motorlarının bilmelerine olanak sağlar.  Tüm alanlara aynı değeri girdiğinizde sıra ile kontrol edilir. Örneğin; product linklerini 0.1 veya diğerlerinden daha küçük bir değer girdiğinizde öncelikle ürün linkleriniz taranmaya başlanır.

     1.3. Başlık : Link oluşum esnasında seo başlık için ön tanımlı değer ekleyebilirsiniz. Değişken olarak ilgili içeriğinin başlık bilgisi gelir. İsterseniz değiştirebilir veya sonuna site adı ekleme gibi düzenlemeler yapabilirsiniz. İlgili sayfaları tanıtıcı nitelikte olmalıdır.

     1.4. Açıklama : Link oluşum esnasında seo açıklama için ön tanımlı değer ekleyebilirsiniz. Değişken olarak ilgili içeriğinin başlık bilgisi gelir. İsterseniz değiştirebilir veya sonuna site adı ekleme gibi düzenlemeler yapabilirsiniz. Sitenizi anlatan anahtar kelimelerin bulunduğu, anlamlı birkaç cümle ekleyebilirsiniz.

     1.5. İndex : Linkin arama motorları tarafından kontrol edilerek kaydedilmesini belirler. Linklerin indekslenmesi sonucu tarayıcı aramalarında siteniz kullanıcılara gösterilmeye başlanır. İndekslenmesini istediğiniz linkler için bu alanı "index", istemediğiniz link alanları için "noindex" seçebilirsiniz.

     1.6. Takip : Linkin indesklenmesinden sonra arama motorları tarafından yapılan değişikliklerin kontrol edilmesi için takibini yönetebilirsiniz. Sayfalardaki değişikliklerin takibi yapılsın istiyorsanız "follow", istemiyorsanız "nofollow" seçebilirsiniz.

     1.7. Sitemapte Gösterme : Site haritanızda görüntülenmesini istemediğiniz bölümlerin linklerini bu alandan toplu olarak sitemapten kaldırır. Kaldırma işlemi ön bellek temizledikten sonra sitemap linkine yansır. Anlık olarak kaldırdığınız linkler hala sitemapte görünüyor ise "Ayarlar > Genel Ayarlar > Site Map Oluşturma" ayarından işlem yaparak tekrar panel ön belleği temizleyebilirsiniz.

2. Tip : Düzenleme sağlayacağınız linkin tipini bu alandan görüntüleyebilirsiniz.

3. Uzantı : Uzantı (.htm, .html, .xhtml) girildi ise bu alandan girilen uzantıyı görüntüleyebilirsiniz.

4. Değişim : Sayfanızın değişme sıklığını bu alandan görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgi arama motorlarına bilgilendirme sağlamaktadır.

5. Öncelik : Sayfanıza atamış olduğunuz önceliği bu alandan görüntüleyebilirsiniz.

6. Başlık : Sayfanıza atamış olduğunuz başlığı bu alandan görüntüleyebilirsiniz.

7. Açıklama : Sayfanıza atamış olduğunuz açıklamayı bu alandan görüntüleyebilirsiniz.

8. İndex : Sayfayınıza atamış olduğunuz "index/noindex" değerini bu alandan görüntüleyebilirsiniz.

9. Follow : Sayfayınıza atamış olduğunuz "follow/nofollow" değerini bu alandan görüntüleyebilirsiniz.


Altyapı olarak sunduğumuz standart sitemap linklerimiz bulunmaktadır. 

- Site Haritası : https://siteadi/xml/sitemap/sitemap.xml

- Yandex Site Haritası : https://siteadi/xml/sitemap/yandex_sitemap.xml

- Görsel Site Haritası : https://siteadi/xml/sitemap/image_sitemap.xml

Sitemap arama motoru botları ve tarayıcılar özelinde web sitelerinin daha iyi anlaşılması ve sayfaların dizine eklenmesi için oluşturulmuş sayfalardan ibarettir. Bir diğer deyişle arama motoru botlarına web sitenizin taranmasını ve dizine eklemesini mutlaka istediğiniz sayfalarının yer aldığı yapılandırılmış bir listedir. Siteyi ziyaret eden botlar, sitemap dosyasının sayesinde, hangi sayfanın ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve webmaster tarafından belirlenen, hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu tespit eder. 

Sitemap ile içeriğinizi arama motorlarına daha hızlı tanıtabilirsiniz ve daha hızlı indexlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yani hem sizin hem Google’ın işini kolaylaştırmış olursunuz. Bir diğer faydası arama motoru botlarının web sitenizin yapısını anlamasına, hangi sayfaların taranacağını, göreceli önemini ve en son ne zaman güncellendiğini bilmelerine yardımcı olmak için yararlı bir yol olmasıdır.